تلفن در مرکز انقلاب مخابراتی قرار گرفته است و در طول یک قرن و اندی زندگی اقتصادی و اجتماعی بشر را بیش از آنچه الکساندر گراهام بل در سال 1876 تصور می کرد تغییر داده است.تلفن باعث ایجاد همنشینی ،اشتغال و دسترسی میلیون ها نفر به اطلاعات شده است به طوری که هم اکنون میتوان از آن همچون دروازه ای به سوی جهان نوین نام برد .
در جهان میلیونها نفر از تلفن های سلولی یا موبایل استفاده می نمایند که به وسیله ی آن می توان با هر مکان بر روی کره زمین ارتباط برقرار کرد وامروزه این تلفن ها امکانات بسیاری در اختیار انسان قرار میدهند...
ادامه مطلب را دنبال کنید ...
برای مثال بسته به نوع گوشی علاوه بر ایجاد ارتباط شما می توانید:
• اطلاعات مربوط به تماسها را د ر آن ذخیره نمایید.
• لیستهای امور یا وظایفی را که باید انجام دهید در آن ایجاد نمایید.
• قرار ملاقاتها را با آن پیگیری و دنبال نموده و یادآوری کننده ها را در آن تنظیم نمایید.
• از ماشین حساب تعبیه شده در آن برای عملیات ریاضی ساده استفاده نمایید.
• به اینترنت متصل شوید
• بازیهای ساده را با آن انجام دهید
• دستگاهها و وسایل دیگری نظیر pda ها، پخش کننده های MP3 و دریافت کننده های GPS را در آن مجتمع نمایید.
آیا تابحال اندیشیده اید که اولین موبایل چگونه ساخته شده است؟
در اواخر دهه 1960 یک شرکت تلفن به نام ATT در آمریکا ، انگلیس و ژاپن وجود داشت. آنها چیزی بنام cellular را اختراع کرده بودند که در واقع نوعی تلفن داخل ماشین بود.
اما در آستانه ورود به دهه ی 70 میلادی بود که آمریکاییها به این فکر افتادند که ارتباطات تلفنی را گسترش داده تا بتوانند تلفن را با خود حمل کنند، از این رو تصمیم گرفتند تلفنهمراه یا به قولی Mobile را بسازند. اینگونه بود که پایههای ساخت تلفنهمراه بنا نهاده شد و شبکههای تلفنهمراه به تولید انبوه رسید. این اختراع سبب شد که بشر بتواند امواج مایکروویو را مهار کرده و آن را برای ارتباط بیسیم بکار بگیرد.
اما چه کسی توانست اولین گوشی موبایل را بسازد؟
بیست و پنج سال قبل اولین گوشی موبایل یعنی motorola dynatac 8000x توسط تیمی به رهبری دکتر مارتین کوپر (Martin Cooper) مدیر بخش سیستم های شرکت موتورولا ساخته شد.
این گوشی 800 گرمی حدود ده اینچ طول داشته و دارای یک آنتن دو اینچی قابل انعطاف بود.مطمئنا اولین تلفن همراه ظرافت گوشی های امروزه را نداشته و شبیه بیسیمهای بیست سال پیش و بدون انجام هیچ کار فانتزی بر روی آن بوده است.
جالب است بدانید که این گوشی تنها مجهز به یک صفحه نمایش LED از نوع نوری و برنگ قرمز بود که تنها می توانست شماره های گرفته شده را نمایش دهد و اولین تماس تلفنی گرفته شده به وسیله این موبایل در نمایشی تبلیغاتی از محل soldier field واقع در شیکاگو برقرار گردید و طی آن تماس، باب بارنت (Bob Barnett) مدیر شرکت Ameritech Mobile Communications که اینک Verizon Wireless نام دارد با نوه الکساندر گراهام بل تماس گرفت.
قیمت این گوشی در آن زمان 3995 دلار بوده و علاوه بر آن مالک باید ماهیانه مبلغ 50 دلار برای استفاده از سرویس می پرداخت و هزینه تماس نیز 40 سنت برای هر دقیقه در ساعات اوج مصرف و 24 سنت در دیگر ساعات بوده است.
اما نکته ی جالب اینجاست که با توجه به قیمت کزایی آن، طی سال اول دوازده هزار مشترک از شبکه موبایل استفاده می کردند.
ساخت اولین گوشی دوربین دار :
ایده یکپارچهسازی گوشی موبایل با دوربین یا وسایل دیگر و مهیا کردن امکاناتی برای اشتراک عکس با دیگران ایده تازه ای نبود و پیش از اینکه به فکر فیلیپ کان برسد ، چندین کمپانی از جمله شرکت اپل و الیمپوس به این فکر افتاده بودند ، اما نخستین موبایل مجهز به دوربین در 11 ژانویه سال 1997 (22/10/1375) توسط شرکت شارپ ژاپن به همکاری آقای کان ساخته شد و در همین سال بود که فیلیپ کان شرکت استارفیش را در زمینه نرمافزارهای گوشی تأسیس کرد. این گوشی J-SH04نام داشت و به وسیله آن میشد از طریق اینترنت عکسها را ارسال کرد. اما آیا آن زمان کسی فکر می کرد روزی تلفنی با دوربین 12 مگا پیکسلی نیز ساخته خواهد شد....؟!
تصویری از گوشی همراه با دوربین 12 مگاپیکسل ساخت شرکت سامسونگ:
نگاهی به بعضی از مهمترین شرکت های سازنده گوشی همراه:
شرکت موتورولا:
پل وی گالوین و برادرش جوزف ای گالوین در سال ???? در کارخانهای دارای پنج کارمند در ایلینویز شیکاگو سرمایهگذاری کردند. کارخانه ای که اولین محصول آن حذفکننده باتری بود که به مصرفکنندگان اجازه استفاده از جریان برق خانگی در رادیو را میداد.
در اواخر دهه ???? موتورولا به نخستین تهیهکننده تلفنهای سلولی تبدیل شد و از سال تاسیس خود تاکنون موفق به دریافت ??? جایزه گوناگون برای محصولات مختلف ارتباطی خود شده است.
شرکت نوکیا:
تاریخچه نوکیا از سال 1865 شروع می شود؛ وقتی که مهندس Fredrik Idestam در جنوب فنلاند کارخانه ای جهت کاغذسازی تاسیس کرد اما بعد از جنگ جهانی دوم کارخانه نوکیا شرکت کابل فنلاند را خرید و این شرکت بواسطه نیاز روز افزون بشر به انتقال انرژی و شبکه های تلگراف و تلفن گسترش فراوانی یافت. در اوایل دهه 1970 سوییچ های مخابراتی تلفن از نوع Analog بود که نوکیا آن را با موفقیت به Digital تبدیل کرد و بطور همزمان قانون به وزارت ارتباطات فنلاند اجازه تاسیس شبکه تلفن همراه متصل به شبکه عمومی را برای استفاده در اتومبیل ها صادر کرد. تا اینکه در سال 1977 کاری کایرامو (Kari Kairamo) رئیس شرکت نوکیا شد و امروزه نیز شرکت نوکیا در تکنولوژی دیجیتال شامل تلفن همراه ، شبکه های ارتباطات راه دور ، wireless data solutions و multimedia terminals پیشرو می باشد.
شرکت سامسونگ:
شرکت سامسونگ الکترونیک در سال 1969 میلادی تاسیس شد و از آن زمان به عنوان یک پیشرو در صنعت الکترونیک شناخته میشود. بیشترین معروفیت سامسونگ به موفقیت این شرکت در بازار حافظههای نیمههادی مربوط می شود. از سال ???? میلادی تا کنون، سامسونگ به عنوان بزرگترین تولیدکننده DRAM در جهان شناخته میشود. سامسونگ بزرگترین سهم بازار را در تلفنهای موبایل CDMA در اختیار دارد و به عنوان سومین فروشنده بزرگ تلفنهای موبایل در دنیا شناخته میشود.
شرکت سونی اریکسون :
سونی اریکسون یک شرکت شراکتی است که در سال ???? توسط دو شرکت سونی ژاپن و شرکت
ارتباطاتی سوئدی اریکسون برای تولید موبایل تاسیس شد. هر دوی شرکتها تولید موبایل
شرکت خود را متوقف کردند. دلیل اصلی این ترکیب تخصص سونی در دستگاههای الکترونیکی مصرفی و رهبری تکنولوژیکی اریکسون در بخش ارتباطات بود. مدیریت کلی شرکت در Hammersmith شهر لندن است. این شرکت تیمهای توسعه و تحقیقی دیگری در کشورهای سوئد، ژاپن، چین، کانادا، هلند، ایالات متحده، هند و انگلستان و در حدود ???? کارمند در سرتاسر جهان دارد. در حال حاضر رئیس شرکت مایلس فلینت و رئیس اجرایی Anders Runevad میباشد.
چه شد که موبایل به دست ما ایرانیها رسید:
یک دهه پس از ظهور پدیده تلفن سیار در جهان, ایران نیز در سال 1355-1354درصدد استفاده از این سیستم بر آمد و با بررسی هایی که از سوی شرکت مخابرات ایران و کارشناسان خارجی صورت گرفت این نتیجه حاصل شد که ایران سالانه کشش جذب 4 تا 5 هزار مشترک را دارد و اجرای طرح با 1000 شماره پیش بینی شد اما این تلاش در آنزمان ناکام ماند.
در سال 1367 وزارت پست و تلگراف اقدام به طراحی تلفن سیار کرد و با یک تجدید نظر در این طرح ,در سال 1372 تجهیزات آن خریداری شد و در مرداد ماه 1373 فاز اول این طرح به ظرفیت 10000 شماره ای آغاز به کار کرد .همزمان با اجرای این طرح در تهران ,طراحی مقدماتی سیستم تلفن سیار در کرمان نیز آغاز شد که در مرحله دوم طرح ,مقرر شد تهران ضمن اتصال به این شهرها با ورودی و خروجی زیر زمینی و دریایی کشور نیز مرتبط شود و جزایر قشم و کیش در مرحله دوم تحت پوشش این طرح قرار گیرند.
طی سالهای 1372 تا اوایل 1374 تعداد متقاضیان تلفن سیار بیش از 100 نفر نبود چون این سیستم به هیچ عنوان برای مردم شناخته شده نبود و در شهریور 1374 هنگامی که آگهی نام نویسی در روزنامه های کثیر الانتشار کشور منتشر شد حدود 8تا9 هزار نفر ثبت نام نمودند,به عبارت دیگر استقبال چندانی از این سیستم پایه و ضروری در جامعه به عمل نیامد و حتی در محافلی با واکنش های منفی ,تلفن همراه سیستمی زاید عنوان شد.
از بهمن 1374چرخشی شگفت برای نام نویسی تلفن سیار پدیدار شد بطوریکه 200هزار نفر متقاضی دریافت تلفن سیار شدند البته تقاضای استانهای کشور بدلیل عدم آگاهی از کاربرد این وسیله ارتباطی کمتر بود و بیشترین تقاضا به شهروندان تهرانی اختصاص داشت که بیش از 130 هزار نفر برآورد می شد و همچنین مردم حومه تهران یعنی کرج ,قزوین ,ساوه و قم که با در نظر گرفتن شمار آنان رقم تقاضا به 150 هزار شماره رسید .
در پی استقبال غیر منتظره، طراحی برای گسترش تلفن سیار جهت یک میلیون مشترک پیش بینی شد و در این زمینه برای شهرهای مختلف کشور دستگاههای لازم به منظور راه اندازی این پروژه خریداری و نصب گردید.
و اما مشکلاتی که در پی استفاده نامناسب از موبایل بوجود می آید:
از جمله مزایای بیشمار تلفن همراه می توان به قابل حمل بودن آن اشاره کرد که به واسطه ی این امکان ، میتوان از به همراه داشتن ضبط صوت، کاغذ و مداد و یا حتی تلویزیون، بطور مجازی و در یک دستگاه بهره مند شد همچنین این وسیله از مسیرهای مختلفی باعث سرگرمیهای متعددی در هر زمینهای گشته است.
اما از زیان های این وسیله نیز نمیتوان چشم پوشید ، استفاده از این وسیله می تواند امری گمراه کننده باشد ، برای مثال استفاده ازین وسیله در هنگام رانندگی ویا در هواپیما و بیمارستان ممکن است برای خود و یا دیگران آسیب های جبران ناپذیری در بر داشته باشد.
همچنین در باب ضرر های مربوط به تشعشعات تلفن همراه میتوان گفت که یکی از زیان بار ترین موارد برای جنین در شکم مادر امواج الکترومغناطیسی موبایل است چراکه این امواج منجر به کاهش عکسالعمل مولکولی در بدن جنین میشود.
و همین طور موارد ثبت شده ای نیز وجود دارد که نشان میدهد، افرادی که بیش از 10 سال و به مدت طولانی از تلفن همراه استفاده کرده اند به سرطان مغز یا تومور مبتلا گشته اند . همچنین به گفته محققان امواجی که تلفن های بی سیم و همراه ایجاد می کنند به DNA بدن نیز آسیب میزند.
چقدر مایه ی ناراحتیست که انسانها تنها بدلیل عدم اطلاع رسانی درست و به موقع و یا فرهنگ سازی مناسب دچار چنین مشکلاتی خواهند شد...